• Pris
    250 DKK
  • Sted
    Kulturhuset Galaksen
  • Kategori
    Koncert

David Helfgott

David Helfgott’s 75-års fødselsdagskoncert

Den 19. maj 2022 er der en helt enestående mulighed for at være med til at fejre David Helfgott på hans 75-års fødselsdag ved en klaverrecital i Galaksen.

Helfgott er et menneske og en musiker med en helt usædvanlig evne til, med sin medfødte musikalitet og barnligt uskyldige væsen at røre noget i os alle. David Helfgotts verdensberømmelse blev grundlagt samtidig med at den oscarvindende film SHINE havde sin verdenspremiere i Australien august 1996.

Men allerede inden da, helt siden 1979, havde David erobret et stort dansk publikums hjerter ved 4 koncertturneer og mere end 20 koncerter for fulde huse overalt i Danmark. Hans tolkning er spontan og subjektiv. Hertil kommer en teknisk ekvilibrisme af sjælden karat, og en scenefremtoning, en følsom mimik og gestik, som man normalt ikke forbinder med den klassiske koncertoplevelse.

En koncert med David sætter sine dybe spor hos tilhørerne. Ingen går upåvirkede hjem fra et møde med David Helfgott ,denne enestående musikalske personlighed.

David Helfgott blev født i Australien i 1947. Allerede som dreng udviste David et usædvanligt pianistisk talent, og i en alder af 14 år vandt han Australiens National Konkurrence for Pianister. David var en blændende solist i Mozarts klaverkoncert i c-mol. En præstation der er foreviget på CD.

Som ung mand tog han til London, hvor han i 3 år studerede på Royal College of Music hos Prof. Cyril Smith. David Helfgott havde en opsigtsvækkende debut med Rachmaninovs 3. klaverkoncert. Denne præstation indbragte ham førsteprisen for bedste koncertopførsel.

Mod slutningen af Davids ophold i London blev han mere og mere følelsesmæssigt ustabil. David vendte tilbage til Australien, og i de følgende ti år tilbragte han størstedelen af tiden på psykiatriske institutioner. Det største tab for David var, da han mistede sin “indre musik”. Siden hen fortalte han begejstret om det tidspunkt, hvor mareridtet ophørte : “The fog lifted, I could hear again.. I survived.”

David Helfgotts internationale berømmelse kulminerede samtidig med at filmen om David Helfgotts liv, “SHINE” gik sin verdensomspændende sejrsgang. “SHINE” blev nomineret til 4 Oscars. Geoffrey Rush vandt prisen for bedste mandlige hovedrolle.

I 1990 gav Helfgott siden første officielle koncert i Danmark. Den fandt sted på Louisiana, og siden er det blevet til 12 koncertturneer og mere end 50 koncerter overalt i Danmark. Det danske pladeselskab, RAP Productions indspillede i de følgende år 3 CD’er med Helfgott. Heriblandt Rachmaninovs 3. klaverkoncert, der blev den mest solgte CD på verdensplan i 1997.

I forbindelse med Helfgotts 50 års fødselsdag, gav han koncert i både Aarhus Koncerthus og Tivolis Koncertsal. Begge koncerter blev udsolgt på rekordtid. Koncerten i Tivoli d. 19. Maj 1997 fandt sted på selve dagen for Davids 50-års fødselsdag.

Davids 70-års fødselsdag blev også fejret med en koncert på selve dagen i Radiohusets Koncertsal Begge fejringer kulminerede med, at begejstrede publikummer i udsolgte sale spontant rejste sig op og sang Happy Birthday to You for David Helfgott.

 

Pladserne ved koncerten er nummererede rundt om scenen.
Billetprisen: 250 kr. inkl. gebyrer og garderobe.
Er du kørestolsbrugere eller indehaver af ledsagerkort, med behov for ledsager, kan billetter bestilles via mail til info@galaksen.dk

Spis tapas i cafeen inden forestillingen
Café Cassiopeia serverer tapastallerken inkl. 1 glas vin til 195 kr.
Tapas serveres kl. 18:00 og købes via knappen “Køb spisning m.m.” her på siden.